HTML

muanyagtanyer dobbantasa Izraelbe

Tel Aviv, Izrael 2009 szeptember 14 - december 12.

disambiguation


Friss topikok

Linkblog

000006 - Sáná Tová

2009.09.19. 08:33 Muadib

Ebben az évben két új évem lesz. Tegnap volt (még mindig tart) az első. Rós Hásáná a zsidó újév. Délután háromtól minden zárva, a vonatok sem mennek. Vacsorára vagyok hivatalos, Noga családjához megyünk. Pontosabban Namához Noga húgához és a pasijához Zivhez Rehovotba.

Kelev Tov, jó kutya, Brúnó a farok nélüli, mélyharapásos lakáskutya. Természetesen, ahogy ő, én is minden rendesen összeeszem. De nem ám úgy, mint a Tannéban, összegyűjtögetve a finom falatokat, hanem itt az ünnep keretén belül kell enni először kalácsot, aztán gránátalmabelsőt, aztán almát mézben, macesz levest maceszgombóccal, aztán jöhet a libamáj kaláccsal, gefilte fish (ami jiddisül töltött halat jelent, csakúgy mint németül :)), feketére sült csirke végtagok, marha lapocka szeletek, az általunk készített rozmaringos krumpli, édes és sima burgonyából, mogyoróhagymával és fokhagymával + rizzsel, paradicsommal töltött padlizsán (a Top Chef ihletésére), három fajta saláta. És persze a rengeteg bor és végül az édesség, ami (ismerve Yehudát - Noga apukáját) feltételezem Izrael legjobb cukrászdájából való. Szóval mindez elegendő, hogy egész este csak forgolódjak. És nagyon remélem, hogy nem ilyen lesz az egész következő évem. 

Még az más a zsidó újévben, hogy ilyenkor ajándékoznak az emberek. Mi az étellel készültünk és személyre szóló kis újévi jókívánsággal, papírra lerajzolva vala.

Na de én mit kaptam, hát egy 150 shekel értékű mágnese kártyát a Tower Records-ba ami tök kúl. Akár rá is tölthetek a kártyára. Nagyon zsír. Vagyis el kell, hogy mondjam, hogy itt minden így működik. Itt Tel Avivban így lehet megvenni a vonatjegyet, a buszjegyet, a mogyorót, az újságot, a bugyit, a mankót. Csak lehúzod a kártyát. Maga a buszbérlet, a vásárlási kuponok, az anyámkínyja is mágnetes kártyába van égetve. Meg a monitoron kell aláírni a nyomásérzékeny tollal. Szóval elég hájteh.

Persze van kontraszt is. Az állandóan koszos utcák, az állandóan csöpögő légkondik, a folyamatos pára ragadás, a macskahúgy szag, A rohadó ház alapzatok, a bádog, mint alap építkezési elem. Na de erről majd később. Ne rontsuk el az újévet panaszkodással.

SÁNÁ TOVÁ

שנה טובה

Boldog Újévet

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://muadib.blog.hu/api/trackback/id/tr871392104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkv 2009.09.20. 17:46:46

Hat ennyi finomsagot en is szivesen fogyasztanek!
Megirnad esetleg, hanyat irnak most ottan Izrajelben?Tudtommal 5ezer valamennyit...
Szerintem te tudtad, hogy mikor kimesz pont ajandekozas lesz:)) ezert idozitetted akkorra:))

bkv 2009.09.20. 17:48:31

Amugy Noga kicsit sovanka lett az utobbi idoben,...Remelem, most hogy ott vagy, felszed egy kicsit!Te meg leadsz:))

nft 2009.09.23. 21:15:19

Hehey, BUEK!!!! de miko jossssz vissza s mennnyi idore???? Pussszzzzzz!!! teso

bkv 2009.09.27. 17:22:35

mert nincs ujab bejegyzes?Varom az irasaid Puki!
süti beállítások módosítása